takala-normal.jpg

 

Tänään se sitten saapui. Kusti polkaisi paketin Antikvariaatti Hagelstamista ja sen sisältä paljastui Esa Eetu Takalan Muinaismuistoja Pietarsaaren kihlakunnan suomalaisesta osasta. Teos on 22. osa Suomen muinaismuisto-yhdistyksen sarjaa "Luetteloja Suomen muinaisjäännöksistä"  ja se on painettu Helsingissä 1897. Kirja jonka onnistuin haalimaan käsiini oli avaamaton kappale ja jouduin leikkaamaan arkit auki paperiveitsellä. Tämä tietysti pitäisi tarkoittaa sitä, että kirja olisi hyvässä kunnossa, mutta paperi on vuosikymmenten haurastama ja selkämyksen liimasidos on aikaa sitten haurastunut niin että pelkkä varovainen selailu murensi sen tomuksi. Sivut ovat silti mukaansatempaavia. Teksti on hauskasti kirjoitettu ja piirrokset kohteista kauniita.

 

kartta_Page_121-normal.jpg

Erityisen hauskaa oli, että kirjan lopussa oleva karttaliite on ehjä.

Ajattelin skannata sen, silläkin uhalla, että sivut murenevat lisää, koska tuossa kunnossa en uskalla kovin tarkasti kirjaan syventyä. Muutamia huomioita ehdin toki siitä tehdä. Olin moittinut Takalan edeltäjää, Ylioppilas Riippaa kirjoittamattomuudesta ja epäillyt miestä suoranaisesta lorvimisesta, mutta nyt paljastui että mies oli kirjoittanut ainakin Perhon oloista Kokkolan Lehteen 1885.

Kun kävin kansalliskirjaston sanomalehtiarkistossa kurkkaamassa vuoden 1885 lehtiä, niin artikkeli löytyy heti vuoden toisesta ja kolmannesta numerosta. Sitten huomasin myös että Aadolf Riippa näyttää olleen lehdessä toimittajana kyseisenä vuonna. Ahon lastussahan miehen kerrottiin elättäneen itsensä maakuntalehtiin kirjoittamalla.

Kirjasta löytyy varmaan vielä paljon mielenkiintoisia juttuja joihin palata.

Nyt mietinkin, että mihinkähän nettipalveluun se skannattu pdf sitten kannattaisi laittaa, jotta tiedoston voisi linkittää tänne? Samalla mietin, mistä löytyisi osaava kirjansitoja, joka voisi entisöidä kirjan ja pidentää sen ikää kunnon kansilla?