Hiidenlinna

Selailin yhtenä päivänä tätä Genius loci - paikalliset pyhiinvaellusreitit Keski-Pohjanmaalla opusta. Tarinoiden keruun takana on ilmeisesti ollut jonkinlaisen kulttuurimatkailun edistäminen, niin että ihmiset voisivat löytää ”pyhiinvaellusreittejä” lähiseudulta. Keski-Pohjanmaalla tämä on hieman paremmin sanottu kuin tehty. Tarinoita ja paikkoja on kertynyt haastattelujen perusteella paljon, joten tähän ”kartoitusvaiheen julkaisuun” on otettu pieni raapaisu kaikista. Tämä on sinänsä mielenkiintoista, sillä sivuille mahtuu näin enemmän tavaraa, mutta ainakin minua kiinnostaisi lukea nämä kohteisiin liittyvät tarinat ihan kunnolla kirjoitettuna, eikä pieninä referaatteina.

 

Julkaisu löytyy täältä.

http://www.uef.fi/documents/1800604/1812348/Paikkoja+ja+kertomuksia.pdf/1e20e192-2f23-43be-8dcf-d635ab1e6318

 

Silmiini sattui tällä kertaa kuvaus Isoriutan luolista. Luolat ovat kuulemma Hiidenlinnan läheisyydessä ja luolille pääsisi luontopolkua pitkin. Opaskyltti olisi Hiidenlinnassa Linnaharjulla. Pienen sisäänmenoaukon kautta pääsisi noin 26 metriä pitkään tilavaan luolaan!!

 

Kyse oli varmaankin Himangan Hiidenlinnasta, josta olin kuullut joskus puhuttavan. Sekin olisi mielenkiintoinen matkakohde, mutta perheen nuorimmat muinaismuistobongarit innostuivat kyllä 26 metriä pitkästä luolasta huomattavasti enemmän. Googlettelin paikkaa ja hetken pähkäiltyäni tajusin että Himanka on nykyään kuntaliitoksen myötä muuttunut osaksi Kalajokea, joten museoportaalista hiidenlinna löytyi sieltä.

Hiidenlinna-normal.jpg

Katsoin myös geokätkösivustolta apua luolien sijaintien suhteen, mutta koska Genius Loci kertoi Hiidenlinnasta löytyvästä opaskyltistä ja luontopolusta, olin melko luottavainen kohteen löytymisestä.

 

Ajelimme Kannuksen kautta kohti Himankaa jonnekin välikannuksen suuntaan ja käännyimme sitten kapealle metsäautotielle. Hetken köröteltyämme osuimmekin luontopolulle, joka kulki Hiidenlinnalle asti. Paikallinen metsästysseura oli tehnyt hienoa työtä ja pitänyt eräpolkua kunnossa joten kävely kohteeseen oli helppo.

luontopolku-normal.jpg

Luontopolkua

Paikka oli aika vaikuttava. Kankaan laella oli suuri pirunpeltomainen alue täynnä muinaista rantakivikkoa. Tuohon kivikkoon oli kaivettu hyvin jätinkirkkomaisesti keskelle vähän kuoppaa ja reunoille kasattu matalat vallit. Alue tosin oli niin suuri, että siitä oli vaikea saada hyvää kuvaa. Vallien sisäpuolella oli ainakin yksi isompi röykkiö ja useita kuoppia. Portaalin mukaan ympärysvalli olisi 46 m x 29 m ja alueella olisi jopa kolmisenkymmentä erilaista muinaisjäännöstä.

yleiskuva-normal.jpg

Yleiskuva alueesta.

vallia-normal.jpg

Matalaa vallia, joka näyttää herkästi mulistuvalta ja on voinut joskus olla hieman korkeampikin.

 

r%C3%B6ykki%C3%B6-normal.jpg

Röykkiö, jota pidetään ehkä hautana.

Paikalla oli hieno kyltti valottamassa alueen menneisyyttä kolmella kielellä.

kyltti-normal.jpg

Kyltti

Kivivallin sisällä sijainnut vanha kolmiomittaustorni oli romahtanut kasaan ja siitä oli jäljellä vain muutamia hirsiä. Kiertelimme paikalla hetken, mutta sitten pojat halusivat lähteä etsimään sitä luolaa. Kävelimme luontopolkua sinne tänne, löytämättä kuitenkaan opastekylttiä luolille. Tarkistin tulostamastani kartasta, että Linnanharju oli merkitty hieman hiidenlinnaa pohjoisemmalle kankaalle ja muistin että opaste luolille löytyisi nimenomaan Linnanjarjusta. Pidimme pienen evästauon ja katselimme, miten joutsenpariskunta laskeutui trumpetit päristen läheiselle hiidenlammelle. Sitten jatkoimme matkaa Linnanharjulle. Odotus luolaston löytämisestä oli kova, mutta mitään luolaan viittaavaa opaskylttiä emme löytäneet. Tutkimme hieman kallionlohkareista muodostuvaa louhikkoa Linnankankaan pohjoispäädyssä, mutta mitään 26 metristä luolaa emme löytäneet.

lohkareita-normal.jpg

Turhaa etsiskelyä pöpelikössä.

Kotona tutkin geokätköilysivustolta parempia reittiohjeita ja taas tulin ajatelleeksi että puhelin hyvällä gpssällä tai maastokarttasovelluksella olisi ollut taas päivän pelastaja. Luolasto on nimittäin merkitty kartalle noin viisi kilometriä hiidenlinnasta pohjoiseen. Alueella olisi metsäkämppä nimeltä Toristuksen pirtti ja jostain lähistöltä lähtisi sitten polku Riutankankaalle, johon ainakin oli merkitty riutanluola niminen paikka.