Oli aikomuksenani kirjoittaa Kettuharjusta, joka on yksi tunnetuimpia muinaismuistokohteita Kälviällä ja samalla ehkä surullisin. Kävin talvella Kattuharju 1 katsastamassa ja otin paikasta muutaman kuvan. Nyt tuntuu hieman typerältä käyttää ottamiani kuvia, koska niissä on lumi maassa ja parhaillaan eletään jo kesähelteillä, mutta enpä muistanut ohi ajaessani pysähtyä kuvaamaan sitä uudestaan. Kuvitelkaa lumi pois kuvista :)

Museoportaalin mukaan Kettuharjussa on 5 eri kohdetta, mutta portaalin merkinnät ovat jotenkin pielessä. Kettuharju 1 joka sijaitsee lähimpänä neljän tien risteystä on portaalin mukaan "Pienellä mäellä sijaitseva, soikionmuotoinen, laajuudeltaan 4 x 5 metrin suuruinen röykkiö, jossa ei ole kaivelun merkkejä", mutta minun mielestäni kohteessa on soranottoalueen reunassa, ihan harjanteen korkeimmalla kohdalla kaksi matalaa, mutta leveää, ehkä kymmenmetristä vallia, jossa ainakin toisessa oli pieni kuoppa.

Kälviän Inventointi 1981 kertoo saman asian kohteesta, kuin portaalikin, mutta paikan päällä koordinaatit on jotenkin sotkettu. Soranotto on portaalin mukaan tuhonnut osittain tai kokonaan Kettuharju 2:een kuuluneet latomukset, röykkiöt ja vallit.  Portaalista puuttuu muuten Kettuharju kakkosen paikka. Kartalla on pelkkä nimi.

Takala kävi myös Kettuharjulla ja kirjoittaa löytämästään kohteesta näin.

 

”Jos Kälviän kirkolta lähdetään jo usein mainittuun Rian kylään ja täältä sitten poiketaan syrjään Herraisten talosta poikki järven, tullaan Huhtalan taloon. Palataksemme jälleen tielle, joka Kälviän kirkolta viepi Ullavaan, on kulkeminen suuren metsä- suo-. kangas- ja harjutaipaleeb poikki. 'Tällä matkalla. Noin 6 kilometriä

lähdetystä talosta koilliseen, saavutaan muutamalle korkealle harjulle

jolla on nimenä Kettuharju. Tällä harjulla on soikean ymmyrkäinen kivikehä, 45 metriä pitkä ja 30 metriä leveä. Kehä on pienistä miehen pään kokoisista kivimulkkeroista, ja onpa siinä joskus suurempiakin. Omituinen on tämä siitä, ettei mitään varsinaista porttia käynyt kehästä sisälle. Toinen pää kehää oli harjun vierteellä. Sisäpuolella näkyi ulkomuurin suuntaisia kivijatoja. Muuten muuri oli useissa kohdissa hyvin vaikea enää eroittaa. Korkeus oli muurilla noin 0,25 – 0,5 metriä ja leveys vaihteli 1,5 -2 metrin välillä. (Asemapiirros XII) Siellä täällä oli kentällä kiviä, suurempia ja pienempiä.”

 

Asemapiirros on kaunis. Aina hymyilyttää kun ajattelen Takalaa piirtämässä kuviaan jossain kannonnokassa.

 

kettuharju%20takalan%20kirjasta-normal.j

 

Tässä kuva peruskarttalehdeltä vuoden 1981 inventoinnista.

 

 

 

vanha%20kuva%20kettuharjusta-normal.jpg

Siinä kohde 15 on Kettuharju 1 ja Kohde 14 Maijankorpi. Kohde 13 näyttäisi kadoneen tieleikkauksen alle.

 

Kuvakaappaus-normal.jpg

 

Vuoden 1981 inventoinnissa kohde 13 on nimetty Isorämeeksi. Nykyään museoportaalissa on Isoräme, mutta se on tieltä muutaman sadan metrin päässä itään. Huhtalan Uuno oli piirtänyt kuvan kohteesta vuotta ennen kun tietyö tuhosi sen ja kuva muistuttaa hieman Takalan piirustusta. Olisiko siis niin että Takala olisi käynyt Isorämeellä mutta ei osunut Kettuharjulle asti?

 

uunin%20piirt%C3%A4m%C3%A4%20kuva-normal

 

Pelottaa ajatella, että monet muinaismuistokohteet sijaitsevat mukavasti hyvillä soranottoalueilla. Useita kohteita on todennäköisesti hävinnyt maastosta ilman että kukaan on koskaan niitä edes huomannut. Kettuharju 1 tosin on osittain säästynyt, mutta soranotto on kuulemma vienyt mukanaan yhden vallin eli niitä olisi ollut alunperin ainakin kolme. Onneksi soranottajat huomasivat maastossa jotain outoa ja lopettivat työnsä. Tarina 50-luvulta kertoo, että vallin sisällä olisi ollut kivistä koottu paasiarkku jonka sisällä olisi ollut tuhkaa ja luita. Vähän epäilen että siellä mitään luita olisi säilynyt, mutta onhan se mahdollista. Poltettu luu saittaisi hyvässä lykyssä säilyäkin. Ovat siis ilmeisesti pronssikautisia hautoja. Mukava kuvitella millaiselle mahtimiehelle/naiselle tuollainen kivikeko on kasattu ja kuinka monta ihmistä sen kasaamiseen on osallistunut. Missä he ovat asuneet ja miten liikkuneet?

 

En taaskaan saanut valleista kunnon kuvia. Kannattaisi opetella kuvaamista, kun pinnanmuodot ovat aina hankalia.

kettuharju%201b-normal.jpg

 

kettuharju1%20f-normal.jpg

Tuossa kuva kuopasta. Joku on joskus kaivellut vallia, tai sitten rakennelma on aikojen kuluessa muuten sortunut. Kuka tietää?

kettuharju%201c-normal.jpg

Paikalla on onneksi kyltti varoittamassa kaivelemisesta.

kettuharju1%20a-normal.jpg

 

Kiertelin paikalla ja huomasin vallien takana alarinteessä suuren siirtolohkareen.

kettuharju%201%20d-normal.jpg

 

ja olin näkevinäni siinä jotain, mutta kotona kuvia katsoessani muoto oli hävinnyt. Tuskin tämä mikään seitakivi on. Onpahan sattumalta paikalla.

kettuharju%201%20g-normal.jpg