jatulintarha.jpg

Kuva löytyi Suomen kuvalehdestä vuodelta 1879

 

Tuon Ohtakarin retken jälkeen jäin kaipaamaan vähän lisää tietoa Jatulintarhoista ja yritin soffalta googletella mitä aiheesta löytyisi. 

Löysin Suomen kuvalehden artikkelin Kemistä vuodelta 1879, jossa on maininta Jatulintarhasta.

Kokkola lehdestä löytyi 1899 vuodelta artikkeli tai pikemminkin matkakertomus A.O. Heikeliltä jossa hän kertoo käynnistään Krunnissa. Mies mainitsee muutenkin tutkineensa Kälviän muinaismuistoja, mutta vielä tähän hätään en löytänyt mitään julkaisuja, mutta mukava huomata että Esa Eetun jälkeenkin on joku käynyt täällä paikkoja penkomassa.

krunni.jpg

Krunnin lisäksi mainitaan kaksi Jatulintarhaa Somerolaakasta.

Vuoden 1910 Kotiseutulehdestä löysin artikkelin Jatulintarhoista. Artikkeli on Samuli paulaharjun käsialaa, mutta jutun lopussa on mainio ilmoituskaavake joiden avulla Kotiseutuyhdistys toivoi saavansa lisää Jatulintarhoja tietoonsa.

 

paulaharjun%20jatuli.jpg

paulahrjun%20jatuli%202.jpg

paulaharjun%20jatuli3.jpg

 

J.R.Aspelin kirjoittaa pitkän artikkelin Pohjanmaan muinaismuistoista Suomi lehdessä vuonna 1871. Artikkelissa käydään läpi häntä edeltäneitä löytöjä ja tutkijoita. Tekstiä lukiessa tulee vähän haikea olo, että olisivatpa käyneet nämä tyypit Kälviälläkin. Ja kun tarkemmin ajattelee niin aika moni heistä on käynytkin. Löytöjen runsaus toki johtuu systemaattisesta keräämisestä mutta myös Etelä-Pohjanmaan pitkästä ja monipuolisesta asutushistoriasta. Jatulintarhoja sivutaan alaviitteessä sivulla 158.

Aspelinin%20jatulintarha.jpg

 

Ja pääseehän vanha tuttumme Gottlundkin rehvastelemaan tiedoillaan.

 

aspelin%20jatulintarhat.jpg